El butlletí de gener sempre és el més còmode pel govern municipal. Sempre que es publica, hi ha qui es pregunta «hauré sortit al butlletí?». Doncs sí, hi ha moltes possibilitats. Ja han passat totes les festes i els articles s’enfonsen en cròniques dolces i fotografies de festeig. Això provoca el mateix efecte que les fotografies de gatets: sempre agraden.

A banda d’aquest fet, l’AbreraInfo s’ha acomodat a les exigències del govern municipal en aquest curt temps des del canvi d’imatge (llegeix Hem canviat – Hemos cambiado). La sobre-exposició de l’alcalde i l’equip de govern continua amb el costum de l’estil institucionalitzat i la «informació corporativa». No és quelcom que no hàgim vist ja en les altres publicacions. No obstant això, en aquest butlletí hi ha una sèrie de peculiaritats que m’agradaria assenyalar.

Pressupostos municipals

La primera notícia de totes parla dels pressupostos 2017 aprovats pel govern i Ciutadans (tenen més en comú del que ens pensàvem). El primer que es veu, a part d’un «2017» excessivament gran sense cap motiu, és un titular sota la fotografia que ocupa un quart de la plana: «CONGELEM un any més taxes i impostos». La primera persona del plural no és pròpia de notícies imparcials. Qui sou vosaltres? Qui congela les taxes? El ple municipal? És el ple qui escriu els articles? Quina bogeria!

Però no és això el més rellevant. Abans l’alcalde escrivia les editorials de la revista, però ara té el seu espai en la part superior dreta de la primera notícia de cada butlletí. En aquest parla sobre els arguments del govern per aprovar els pressupostos que el govern aprova (amb Ciutadans). I diu coses com «L’objectiu […] és donar resposta a les necessitats de les persones i les famílies del nostre municipi que més ho necessiten». És que qui hem votat en contra no volem això? Com sap el lector per què no hem votat a favor? Si l’alcalde escriu això i no hi ha cap informació sobre els arguments de l’oposició, les lectores poden arribar a pensar que qui s’ha oposat als pressupostos és perquè no vol «donar resposta a les necessitats de les persones».

No sé si aquests articles ja ho escriuen els periodistes o els continuen escrivint des del govern. Però sigui qui sigui els animo que, en lloc de voler aparentar que l’AbreraInfo és un mitjà seriós i imparcial, que ho vulguin de veritat; que practiquin professionalitat per fer-ho possible; que facin escoltar totes les veus de l’Ajuntament i no només la del govern. Això seria un acte de comportament ètic segons el punt 2 i 6 del Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local.

Us proposo, autors dels articles, que feu una publicació paral·lela que serveixi de pamflet del PSC, pagada, és clar, pel PSC.

A aquesta mateixa plana també està la notícia de la dimissió de les dues regidores del PSC. Vaig escoltar el ple de les dimissions des de la ràdio. Això de «El ple va reconèixer la gran tasca realitzada per les dues regidores. Un emotiu escrit de comiat, seguit de fort aplaudiments, va concloure els parlaments», potser està una mica exagerat, no?

Viena

Sí. Viena. En aquest paràgraf faré exactament el que criticaré de l’article del butlletí «Il·lusió, diversió i èxit de participació en les activitats nadalenques»: fer propaganda d’un establiment privat.

El nou establiment Viena ubicat al nostre municipi va oferir als seus client un Concert de Nadal el 30 de desembre, a càrrec d’un quartet de corda de música clàssica.

A banda de la falta de coherència entre el determinant «seus» i el substantiu «client», es pot llegir com s’està promocionant des d’un butlletí públic a un establiment privat. No cal que revisi els punts del Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local per saber que això és molt irresponsable. Personalment no tinc res contra aquest establiment, però senyores, senyors, en el butlletí públic no es fa publicitat de negocis privats.

Informació contra la violència de gènere

Si he trobat una cosa positiva, és aquesta. En la pàgina 19, en context de la notícia sobre l’adhesió al Manifest contra la Violència de Gènere, hi ha mitja plana ocupada per un gràfic que mostra els números de telèfons municipals per denunciar violències masclistes (937 702 911 / 900 900 120 atenció 24h).

La pràctica periodística requereix molta concentració i molta responsabilitat. S’ha de posar tota l’atenció en la imparcialitat i en la capacitat d’escriure per a totes les ciutadanes. No només perquè és l’única manera de mantenir els preceptes democràtics que regeixen el nostre poble, sinó també perquè l’Ajuntament està compost per moltes més forces polítiques que les del govern; forces polítiques que han estat votades per moltes veïnes i veïns a les passades eleccions municipals, i que representen els seus interessos i les seves voluntats.

Joaquín Eandi

Deixa un comentari