Activitat institucionalNotícies

El govern persegueix l’exclusió social

Abrera en Comú vota en contra de l’ordenança de civisme pel seu caràcter repressiu i higienista de l’espai públic

E l ple ordinari de l’Ajuntament d’Abrera, celebrat el 26 de maig, va aprovar amb els únics vots a favor dels socis dels partits del govern, PSC-CiU-ERC la ordenança de civisme i convivència.

Aquesta ordenança es va portar a ple després d’un llarg procés de debat i reunions entre govern i oposició que va posar de manifest les diferències insalvables en diversos aspectes de l’ordenança que afecten a l’ús de l’espai públic i a totes les persones que hi conviuen en ell. L’Ordenança del govern municipal es presenta com un instrument de caràcter repressiu basat en la sanció per imposar l’ordre a l’espai públic a través de l’augment de la pressió policial. A més, és una ordenança que cau en la lògica estigmatitzadora d’assenyalar determinats col·lectius com a font de problemes. Amb això, el govern deixa de banda l’anàlisi de les causes estructurals que poden ocasionar els problemes de convivència i abandona les polítiques preventives i transversals per, en contra, criminalitzar col·lectius que degut a situacions de vulnerabilitat social poden estar realitzant activitats a l’espai públic que molesten als ulls i a la moral del govern.

Abrera tindrà un Ordenança de Civisme com les tant criticades i ineficients Ordenances que es van anar estenent arreu de l’Estat a còpia de l’Ordenança de Barcelona del 2005. La crítica acadèmica, política i de les ONG’s a aquest model d’ordenances per la seva ineficàcia i els greus biaixos neoliberals amb els que s’imposen únicament visions higienistes de l’espai públic, no ha estat ni tant sols considerada per un govern municipal que suposadament està composat per una majoria progressista.

Les sancions econòmiques a dones obligades a exercir la prostitució al carrer, les sancions a agafar aigua de les fonts per consum particular, la voluntat de perseguir a les persones que demanen diners pel carrer per necessitat, l’expulsió dels transportistes estrangers que pernocten als polígons d’Abrera sense oferir cap alternativa… Fins i tot regulacions tan absurdes com sancionar l‘ús del mòbil en espectacles públics. Tot això conforma una ordenança extraordinàriament regressiva i conservadora, que opta per la sanció i l’exclusió de persones i col·lectius que el que reclamen dels poders públics són polítiques d’acció social.

El model que ha defensat Abrera en Comú en les reunions prèvies i en el propi ple ha estat una aposta pel reconeixement dels drets de tota la ciutadania, una defensa d’aquells col·lectius més desfavorits socialment i la supressió d’aquells articles que contenien una visió de l’espai públic net d’expressions de desigualtat o conflicte social. Malgrat tots els esforços això no s’ha assolit i en conseqüència ens hem oposat a aquesta ordenança. Abrera en Comú considera que els principis de la convivència i el bon veïnatge no es promouen a través de la repressió, sinó amb polítiques preventives, amb accés a la informació i amb l’impuls de la coresponsabilitat entre la ciutadania i les institucions públiques, entre altres.

Abrera en Comú treballarem des d’ara mateix en la construcció d’un nou model d’ordenança basada en drets que abastin al conjunt de la ciutadania abrerenca i que no penalitzi a persones ja prou estigmatitzades.

Abrera En Comu Redacció

Deixa un comentari